Taman Etnobotani

Last modified: Oktober 11, 2017

Taman Etnobotani telah mula ditubuhkan pada tahun 1995, dengan keluasan sebanyak kira-kira 0.66 ha. Pada tahun 2009, taman ini telah diperluas kawasannya dan kini menghampiri 0.9 ha. Ia terletak lebih kurang 400 m dari pintu masuk utama FRIM dan bertentangan dengan Sekolah Kebangsaan FRIM, Kepong. Taman Etnobotani berfungsi sebagai pusat pemuliharaan ex-situ serta pusat domestikasi bagi tumbuhan ubatan dan beraroma (MAPs) yang digunakan oleh pelbagai etnik di Semenanjung Malaysia, khususnya oleh komuniti Orang Asli dan Melayu yang masih menetap di kawasan pedalaman. Usaha pemuliharaan pokok yang dijalankan bukan sahaja merangkumi pokok-pokok hutan tetapi juga pokok yang diperkenalkan dari negara luar yang mempunyai kepentingan di kalangan industri negara.

Tongkat Ali dan Kacip Fatimah merupakan dua tumbuhan popular dalam perubatan yang boleh didapati di sini. Taman ini memaparkan sumber botani yang digunakan secara tradisional oleh masyarakat tempatan.

Sehingga kini, terdapat lebih kurang 180-200 spesies tumbuhan ubatan dan beraroma dari 85 famili dan kira-kira 180 genus yang berjaya dipulihara di Taman Etnobotani. Beberapa famili besar yang terkandung di taman adalah <em>Zingiberaceae</em> (famili tepus), <em>Fabaceae</em> (famili kekacang), <em>Euphorbiaceae</em> (famili getah), <em>Lamiaceae</em> (famili pudina), <em>Asteraceae</em> (famili bunga matahari) dan <em>Acanthaceae</em> (famili ’lipstick plant’). Beberapa pokok popular yang digunakan industri seperti tongkat ali (Eurycoma longifolia), kacip fatimah (Labisia pumila) dan mas cotek (Ficus deltoidea) boleh dijumpai di sini. Selain itu, Taman Etnobotani turut mempunyai pokok-pokok yang unik seperti penawar jambi (Cibotium barometz), paku gajah (Angiopteris evecta), mahkota dewa (Phaleria macrocarpa), cabai pintal (Helicteres isora), nam-nam (Cynometra cauliflora), pokok ajaib (Synsepalum dulcificum) dan pelbagai lagi. Selain daripada flora, Taman Etnobotani turut dikunjungi oleh haiwan seperti biawak, babi hutan, beruk, monyet, labi-labi, tupai, memerang, kelawar dan burung. Kehadiran pokok-pokok herba dan pemandangan yang menarik di Taman Etnobotani telah menjadikannya satu tarikan sebagai lokasi penggambaran (i.e. Program Herba Dapur) dan fotografi.

Sila patuhi arahan Panduan Pelawat FRIM ketika menjalankan aktiviti di atas.

4 (80%) 1 vote
Print Friendly, PDF & Email

.

Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM),
52109 Kepong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
G : 3.2464539,101.643837
T : 603-62797000
F : 603 62731314
E : feedback@frim.gov.my

.

Jumlah pengunjung:

wordpress counter sejak 23 Jun 2014

Paparan Terbaik : Firefox 15+, Internet Explorer 10+, Chrome 3+
Resolusi : 1280 X 1024, Responsive

.

frim-iso frim-5s frim-ipv62 frim-1malaysia frim-mygov frim-msc frim-mampu frim-nre
Font Resize
Contrast