WARNA-WARNA FRIM

Pokok Kapur : Susun Atur di Langit

Kapur stand at Jalan Kapur FRIM

Kapur merupakan spesies pokok kayu balak Asia Tenggara. Taburannya terhad kepada Sumatera, Semenanjung Malaysia dan Borneo, sering tumbuh secara berkelompok di tanah bersaliran baik di kawasan lereng bukit. Kapur amat terkenal dengan corak “susun suai” di langit, iaitu suatu fenomena semula jadi yang terhasil daripada silara pokok-pokok kapur yang tidak bertindih ataupun bersentuhan antara satu sama lain.

Nama saintifiknya, Dryobalanops aromatica (family Dipterocarpaceae), merujuk kepada bau damar yang harum. Seluruh bahagian pokok kapur mengeluarkan bau damar, termasuklah daun gugur yang diramas. Pada zaman dahulu, minyak kapur barus diperoleh dengan menoreh batangnya dan dieksport ke negeri Cina dan Jepun untuk menghasilkan ubat makan dan sapu. Kapur mempunyai batang berbentuk silinder yang lurus dan boleh

mencapai ketinggian 60 m, disokong dari bawah oleh banir yang kadangkala mencapai beberapa meter tinggi. Kayu balak kapur digunakan dalam pembinaan berat, terutamanya sebagai kayu landasan kereta api pada masa dahulu. Salah satu ciri unik kapur ialah kulitnya yang mengelupas seperti gulungan kertas yang dicarik. Kaum Orang Asli menggunakan kulit kapur untuk membuat dinding rumah dan menganyam bakul.

Jambak bunga kapur adalah kurang daripada 10 cm panjang manakala setiap saiz kuntum bunga putihnya sedikit melebihi 1 cm. Apabila berada di atas silara, bunga kapur tidak jelas kelihatan, tetapi bunga yang baru gugur agak nyata dengan cepu debunga kuning cerah yang masih terlekat pada kelopaknya yang kuning dan tidak berkecai. Buah kapur mempunyai lima sayap yang boleh mencapai 6 cm panjang, mengelilingi bijinya yang berbentuk kacang yang boleh mencapai 3 cm panjang. Sekali pandang, buahnya seolah-olah sebiji bulu tangkis kecil.

Pada tahun 2012, pokok-pokok kapur di FRIM berbunga bermula dari minggu pertama bulan Ogos tetapi tidak berapa lebat. Pada bulan Ogos 2013 kapur berbunga lebat dan bunga-bunga ini dapat dilihat di kawasan pintu masuk Denai Keruing berhampiran bangunan D4. Pokok-pokok kapur juga berbunga lebat pada tahun 2003 dan 2005 di mana kawasan di bawah pokok telah benar-benar menjadi seperti permaidani bunga putih.

Artikel oleh Chew MY, disiarkan kali pertama pada 17 Ogos 2012 di mana cuaca mingguan hujan dan ribut dengan suhu sekitar 24°C hingga 33°C. Maklumat dikemaskini pada 30 August 2013, cuaca berangin kencang dan hujan dengan suhu 23°C to 31°C.