SOALAN LAZIM

Bayaran bergantung kepada perkhidmatan yang diperlukan seperti berikut:

No Jenis Aktiviti Kadar Bayaran (RM)
1.
Jelajah Alam
150.00

Keperluan menggunakan khidmat jurupandu alam adalah untuk memastikan penjagaan keselamatan pelawat/peserta yang mengikuti rombongan ke FRIM. Ia juga adalah untuk memastikan pelawat mendapatkan penerangan dan maklumat yang lebih jelas dan tepat.

Ya. FRIM bukan sebuah taman rekreasi awam. FRIM adalah sebuah institusi R&D yang membuka pintu kampusnya kepada orang ramai untuk tujuan rekreasi. Setakat ini, FRIM telah membuka semula Taman Botani Kepong FRIM kepada pengunjung mulai 2 Oktober 2021 manakala kampus utama FRIM hanya menawarkan aktiviti yang berpandu/dipantau seperti ‘nature trekking’ dan penggambaran.

Sila rujuk jadual di bawah untuk maklumat mengenai bayaran kemasukan:

No Perkara Kadar Bayaran (RM)
1. Warganegara (seorang/ sekali masuk)
Dewasa 1.00
Kanak-kanak/ Pelajar (13 tahun ke atas) 1.00
Kanak-kanak/ pelajar (berpakaian seragam & belajar di Malaysia sahaja) Percuma
OKU Percuma
Bukan Warganegara (seorang / sekali masuk)
Dewasa 5.00
Kanak-kanak/ Pelajar (tapa pakaian seragam) 1.00
Kanak-kanak/ pelajar (berpakaian seragam)) Percuma
OKU Percuma
2. Kereta (sekali masuk)
Taman Botani Kepong 5.00
3. Motosikal (sekali masuk) 3.00
4. Kamera SLR/ DSLR D 5.00

Kampus utama FRIM hanya menawarkan aktiviti-aktiviti berpandu/dipantau seperti ‘nature trekking’ dan penggambaran kepada umum. Untuk menjalankan aktiviti-aktiviti ini, permohonan perlu dibuat melalui emel (frim_enquiry@frim.gov.my) kepada Pusat Informasi Pelawat (VIC). Sila hubungi VIC di talian 03-6279 7592 / 7597 / 7649 pada waktu pejabat untuk sebarang pertanyaan atau bantuan.

Untuk maklumat lanjut mengenai aktiviti CSR, sila e-mel kepada: FRIM_CCU@frim.gov.my.

Sila emel kepada Cawangan Pengurusan Kemudahan: frim_cpf@frim.gov.my.

Bagi kumpulan (maximum 10 orang sekumpulan) yang ingin mengadakan aktiviti fotografi/penggambaran untuk tujuan komersial di kampus utama, sila hubungi Pusat Informasi Pelawat (VIC) pada frim_enquiry@frim.gov.my untuk permohonan dan urusan tempahan.

Perpustakaan FRIM dibuka kepada orang ramai dengan kadar caj tertentu. Kakitangan kerajaan yang membawa pas jabatan adalah dibenarkan masuk secara percuma, manakala mereka yang tidak mempunyai pas jabatan akan dikenakan caj RM10/sekali masuk, seperti orang ramai serta kakitangan swasta. Penuntut sekolah/universiti yang membawa surat sekolah/kad mahasiswa dibenarkan masuk secara percuma, tetapi tanpa surat/kad tersebut caj RM1-RM2 akan dikenakan. Walau bagaimanapun, semua orang digalakkan menjadi ahli perpustakaan dengan bayaran minimum RM50/tahun sahaja.

Anda boleh melayari https://www.frim.gov.my/ms/penerbitan/penerbitan/ atau hubungi Cawangan Penerbitan FRIM di 03-6279 7490/ 03-6279 7491 atau e-mel kepada: FRIM_Publications@frim.gov.my.

Sila hantar surat permohonan serta resume kepada:

Mohammad Fadzlan Husain
Cawangan Latihan dan Pembangunan
Bahagian Sumber Manusia
Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia
52109 Kepong Selangor
Tel: 03-6279 7525
E-mel: mohdfadzlan@frim.gov.my ATAU FRIM_psmlatihan@frim.gov.my

Sila layari Peluang Kerjaya untuk mengetahui maklumat lanjut dari masa ke semasa.