WARNA-WARNA FRIM

Shorea sumatrana: Balak berat pelbagai guna
No photos found matching your search criteria.
Shorea sumatranamerupakan spesies pokok hutan yang tergolong dalam famili Dipterocarpaceae. Pokok balak yang bersaiz besar ini mempunyai taburan yang meluas di sekitar Sumatera, Thailand dan Semenanjung Malaysia, terutamanya di pantai timur. Pokok ini biasanya tumbuh dengan subur di kawasan lembah dan sedikit berpaya serta di sepanjang tebing sungai. Shorea sumatrana juga dikenali dengan nama tempatan balau sengkawang ayer dan di Indonesia ia dipanggil kayu meranti. Bunganya yang kecil dan harum dengan kelopak yang berwarna kuning dan cantik serta dihiasi pangkal bunga berwarna merah jambu. Batangnya pula lurus dan licin dengan banir-banir kecil sebagai sokongan. Kayu Shorea sumatrana tergolong dalam kumpulan kayu keras berat. Kayunya digunakan dalam pembinaan berat seperti tiang rumah dan jambatan dan binaan luar yang lain.

Pokok ini menghasilkan resin atau damar yang dikenali sebagai gusi dammar, gummi dammar atau cats eye dammar. Secara tradisi, resin ini digunakan dalam pembuatan obor dan sekarang dalam pembuatan cat, varnis, lakuer, pengilat, kosmetik, farmaseutikal dan industri pergigian serta linoleum. Ia juga digunakan sebagai bahan emulsi dan penstabil untuk pengeluaran cat dan dakwat percetakan.
Status pemuliharaan spesies ini adalah Sangat Terancam yang disebabkan oleh kemusnahan habitat asalnya. Di FRIM, pokok yang sedang berbunga dan berbuah boleh dilihat di kawasan berhampiran perpustakaan, pejabat Hutan Bandar (Bangunan D13) dan berhampiran jalan masuk ke Laluan Rover berhampiran masjid.

Pada minggu 11 Mac 2014, pokok yang sedang berbunga dan berbuah boleh dilihat di kawasan berhampiran perpustakaan, pejabat Hutan Bandar (Bangunan D13) dan berhampiran jalan masuk ke Laluan Rover berhampiran masjid. Cuaca kering, 26°C hingga 36°C dengan kelembapan relatif 40%- 60% dan berjerebu.

Artikel oleh Naimah CL, disiarkan kali pertama pada 3 Ogos 2012. Cuaca mingguan kering dan panas tanpa awan dengan suhu sekitar 24°C hingga 33°C.