MAKLUMAT TERKINI

FRIM anjur ceramah biodiversiti mengenai pemuliharaan mamalia
By Published On: April 18, 2018

17 April 2018 (Selasa) – Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) telah menganjurkan Ceramah Biodiversiti yang bertema, “Pemuliharaan Mamalia di Malaysia” semalam di Auditorium FRIM.

Khali Aziz launching the seminar.

Dua orang pakar fauna terkenal iaitu, Dr Lim Boo Liat dan Prof. Dato’ Dr Tajudddin Abdullah telah membentangkan tajuk, ‘Pengalaman penyelidikan saya dari 1947 sehingga sekarang’ dan ‘Biodiversiti, biogeografi dan evolusi’ masing-masing.

Lim yang merupakan bekas pakar zoologi Institut Penyelidikan Perubatan (IMR), dianggap sebagai perintis bidang zoologi di Malaysia. Beliau telah mendedikasikan kerjaya profesionalnya dalam penyelidikan bio-perubatan berkaitan haiwan kecil dan penyakit zoonotik seperti ‘scrub typhus’, leptospirosis dan penyakit hawar hitam (plague). Beliau juga merupakan perunding kehormat zoologi Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Semenanjung Malaysia.

Lim (kiri) dan Tajuddin menyampaikan pembentangan masing-masing

Tajuddin merupakan pensyarah Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), juga merupakan Pengarah Institut Biodiversiti Tropika dan Pembangunan Lestari (IBTPL).

Khali Aziz (paling kiri) menyampaikan cenderahati kepada Tajuddin (kedua dari kiri) dan Lim (kedua dari kanan) sambil diperhatikan oleh Chua (paling kanan).

Ceramah yang dirasmikan oleh Dr Khali Aziz Hamzah, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) FRIM ini dihadiri hampir 200 peserta yang terdiri daripada pegawai-pegawai Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar (NRE), PERHILITAN, Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, IMR, para penyelidik FRIM, pakar-pakar, ahli-ahli akademik, wakil-wakil badan bukan kerajaan (NGO) dan universiti serta pihak umum.

Sebahagian daripada peserta di Auditorium FRIM.

Program anjuran Cawangan Zoologi Biodiversiti Hutan FRIM ini ialah yang pertama dalam satu siri Ceramah Biodiversiti yang akan diadakan untuk menggalakkan perkongsian pengetahuan, pengalaman, status terkini dan hala tuju berkaitan isu-isu biodiversiti, ekologi dan pemuliharaan di Malaysia. Turut hadir, Dr Lillian Chua, Pengarah Biodiversiti Hutan FRIM dan

Khali Aziz (paling kiri) menyampaikan cenderahati kepada Tajuddin (kedua dari kiri) dan Lim (kedua dari kanan) sambil diperhatikan oleh Chua (paling kanan).

Ketua Cawangan Zoologi, Mohammad Shahfiz Azman.