MAKLUMAT TERKINI

FRIM sambut Hari Hutan Antarabangsa dan tubuh Taman Sinonim
By Published On: April 4, 2018

4 April 2018 (Rabu) – Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) telah menganjurkan sambutan Hari Hutan Antarabangsa (IDF) Peringkat FRIM dan Penubuhan Taman Sinonim di Stesen Penyelidikan FRIM (SPF) Selandar, Melaka semalam.

FRIM celebrates IDF

Marzalina (kiri) dan Abd Latif menyampaikan ucapan masing-masing.

Ketua Pengarah (KP) FRIM, Dato’ Dr Abd Latif Mohmod telah menyempurnakan majlis dengan penanaman pokok melaka (Phyllanthus emblica).

Sejumlah 66 pokok daripada 33 spesies tumbuhan yang namanya sinonim dengan nama-nama tempat di Melaka ditanam oleh hampir 80 peserta dari FRIM dan wakil komuniti setempat termasuk sekolah, institusi pengajian tinggi, kampung-kampung serta badan-badan kerajaan terlibat dalam aktiviti menanam pokok.

Program melibatkan staf FRIM dan wakil-wakil komuniti setempat.

Tiga puluh tiga spesies pokok yang dipilih sempena sambutan Ulang Tahun FRIM ke-33 tahun ini termasuk bidara (Ziziphus mauritiana) dan merlimau (Suregada multiflora). Program ini merupakan sebahagian daripada aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) FRIM bersama-sama komuniti setempat.

Abd Latif berkata: “Program ini mengetengahkan kepentingan pemuliharaan hutan serta memberi kesedaran kepada masyarakat umum tentang kewujudan nama-nama tempat yang sinonim dengan nama tumbuhan.”

Wakil-wakil sekolah bergambar dengan Abd Latif (tengah) selepas menerima buku ‘Sinonim’.

Beliau yang merupakan pengarang utama buku FRIM bertajuk, ‘Sinonim Nama Tempat dengan Nama Tumbuhan’ turut menyampaikan hadiah senaskah buku tersebut kepada setiap wakil sekolah yang hadir. Buku tersebut telah memenangi Anugerah Buku Negara (Buku Teknikal Terbaik) pada 2016 daripada Yayasan Pembangunan Buku Negara.

SPF Selandar seluas 30 hektar ditubuhkan pada 2009 sebagai pusat kecemerlangan berkonsepkan perhutanan sebagai tarikan pelancongan, penyelidikan uji tanam klon terpilih, hutan tani dan pelabur ladang hutan.

Turut hadir, Dr Khali Aziz Hamzah, Timbalan KP (Operasi) FRIM; Dato’ Dr Marzalina Mansor, Pengarah Bioteknologi Perhutanan; Norhayati Nordin, Pengarah Perkhidmatan Teknikal; Liza Ismail, Pengarah Pentadbiran serta Penyelaras SPF Selandar, Dasrul Iskandar Darus.

Dari kiri: Dasrul, Khali Aziz dan Abd Latif semasa majlis penanaman pokok.

Gambar berkumpulan semua pihak yang terlibat.