WARNA-WARNA FRIM

Pokok rasmi Negeri Sarawak
No photos found matching your search criteria.

Pokok belian (Eusideroxylon zwageri) merupakan sejenis pokok kayu keras yang bukan tergolong dalam kumpulan dipterokarpa. Pokok ini merupakan ahli famili Lauraceae. Pokok belian tumbuh dengan perlahan dan mengambil masa sehingga 120 tahun untuk mencapai garis pusat 30 cm. Walau bagaimanapun, anak benihnya mudah bercambah di persekitaran yang sesuai. Pokok ini boleh tumbuh sehingga 30 m tinggi, dengan diameter batang pokok mencapai 1 m. Biji benih belian beracun dan sangat keras. Taburan semula jadinya adalah di Indonesia (Kalimantan dan Sumatera), Malaysia (Sabah dan Sarawak) dan Filipina. Pokok ini dikenali sebagai belian (Sabah dan Sarawak); Borneo ironwood (European Union); belian, onglen, tebelian, tulian, dan ulin (Indonesia) serta biliran, sakian dan tambulian (Filipina). Belian tumbuh di kawasan hutan tanah pamah dan hutan sekunder dengan ketinggian 500 m dari paras laut. Biasanya, pokok belian boleh dijumpai di sepanjang sungai. Pokok belian merupakan pokok rasmi negeri Sarawak.

Kayu belian tergolong dalam kumpulan kayu keras berat yang bermutu dan mempunyai nilai pasaran yang tinggi. Kayunya sangat keras, tidak mudah reput dan tahan secara semula jadi disebabkan ciri-ciri anatomi unik sehingga ia digelar ”Borneo ironwood”. Tunggul kayunya akan kekal di tanah sehingga berpuluh-puluh tahun lamanya. Kerana kepadatannya, Eusideroxylon zwageri merupakan salah satu antara beberapa kayu lain yang tidak timbul di dalam air. Kayu belian banyak digunakan dalam pembinaan berat dan berskala besar seperti membuat struktur rumah, tiang, lantai dan dinding. Kepingan belian juga dibuat sebagai hiasan luar bumbung rumah. Struktur rumah panjang kaum Dayak juga dibina menggunakan kayu belian. Kaum cina juga amat menghargai keranda yang diperbuat daripada belian.

Di FRIM, pokok belian yang sedang berbunga boleh dilihat berhampiran Masjid Jamek, FRIM.

Artikel oleh Naimah CL, dimuat naik pada on 7 Mei 2014. Cuaca mingguan hujan dan ribut dengan suhu sekitar 24°C hingga 34°C.